Massage


Massage kan gericht zijn op pijnklachten en beperking in een beweging of toegepast worden omdat men dat als prettig, ondersteunend of ontspannend ervaart.

Medische vormen van massage zijn gericht op pijnklachten en beperkingen. Deze massages worden altijd gebruikt in combinatie met kracht en/of rekoefeningen, die u ook thuis kunt doen of in combinatie met technische handelingen door de fysiotherapeut (mobilisaties). Medische massages zijn gericht op het versoepelen van weefsel, verbeteren van de doorbloeding en ze doen aanspraak op het eigen herstelmechanisme van uw lichaam. Meestal duren ze 5 tot 20 minuten, afhankelijk van de klachten.

Niet medische vormen van massage zijn gericht op het ondersteunen bij het beoefenen van sport of ter ontspanning in tijden van stress of overbelasting. Ze zijn gericht op het activeren en doorbloeden van spieren vooraf aan of na de sportprestatie of ter ontspanning en verminderen van stress. Ze worden meestal als prettig ervaren en kunnen een half uur tot een uur duren.

Soorten:
*Klassieke massage: Met stevige hand toegepaste diverse grepen, vaak meerdere betrokken pijnlijke spieren betreffend.
*Frictionerende massage: Een met de vingertop(pen) fors ingezette massage op een pijnpunt in de spier zelf (kleine cirkels draaiend of dwars op de spier), of op pezen, gewrichtskapsel of gewrichtsbanden.
*Triggerpoint massage: Een fors ingezette knedende massage op een pijnlijke spierknoop (verkramping van een klein gedeelte van de spier), om de verkramping op te heffen.
*Bindweefselmassage: Een met de top van 1 vinger ingezette trekkende massage op de huid en het onderhuidse bindweefsel, wat scherp aan kan voelen. Met beide handen de huid oppakken, rollen en strijken zijn lichtere vormen.
*Sportmassage: Deze massage heeft veel weg van de klassieke massage, of kan een combinatie van eerdere genoemde massages zijn. Het kan ter voorbereiding of na een sportprestatie worden toegepast, meestal meerdere spieren betreffend.
*Ontspanningsmassage: De massage wordt rustig en zonder pijn uitgevoerd en toegepast over meerdere spiergroepen, afhankelijk van uw wensen.

Kosten:
De medische vormen van massage vormen een onderdeel van de reguliere behandeling fysiotherapie. Per zorgverzekeraar zijn contractueel tarieven vastgelegd. Deze tarieven zijn op te vragen bij uw zorgverzekeraar.
De niet-medische vormen van massage kennen een markt-conform tarief van 36,50 per half uur.