Medische Trainings Therapie (MTT)

                 

Het kan noodzakelijk zijn naar het doel toe te werken dat u fitter, sterker en gezonder wilt worden.

Het kan zijn dat uw verwijzend arts dat vindt, maar het kan zijn dat u dat zelf ook vindt. Om de fysiotherapeut daar voor te bezoeken, en in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit uw zorgverzekering, moet er een medische reden zijn. Meestal is daar sprake van.
Dat kan bijvoorbeeld zijn in geval van: Diabetes, COPD (longklachten), hart en vaatziekten, Parkinson, Claudicatio Intermittens (etalagebenen) en bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname, een langdurige uitputtende ziekteperiode of om te revalideren na een ongeval.

Medisch trainen bestaat uit een, op basis van uw klachten samengesteld beweegprogramma, waarbij het gebruik wordt ingezet van hometrainer (fiets), loopband, crosstrainer en roeimachine, gecombineerd met krachttraining met toestellen en diverse trainingsmaterialen (dumbells, halters, oefenballen en dergelijke). De fysiotherapeut stelt een trainingsprogramma samen, op basis van uw klachten en mogelijkheden op dat moment. Op dit moment worden diverse loopbanden, hometrainers, crosstrainers en roeiapparaten op kwaliteit en duurzaamheid onderzocht en zullen deze binnenkort beschikbaar zijn.

Het aanvullend trainen in een sportschool, naast de training en begeleiding van de fysiotherapeut, zal met regelmaat aan u worden aangeboden of worden voorgesteld.
Uw fysiotherapeut neemt eventueel contact op met de sportschool van uw keuze, om er voor te zorgen dat uw training aldaar goed begeleid zal worden.
Het is ook mogelijk dat uw fysiotherapeut u, 1 op 1, begeleidt bij het leren trainen in de sportschool, als u dat wilt. Ook in dat geval moet er wel sprake zijn van een medische reden.
U schaft vervolgens een eigen abonnement naar keuze aan, de medische begeleiding door uw fysiotherapeut wordt vergoed via uw zorgverzekering.

Doelen:
Het is mogelijk om in een medische training toe te werken naar een verbetering van de algemene conditie (ofwel hart-long conditie), of uw spieren sterker te maken (vergroting kracht-uithoudingsvermogen van de spieren) ofwel een combinatie van beiden, afhankelijk van de vraagstelling van u of uw verwijzend arts.

Let op:
Praktijk DeBeweegFysio is NIET aangesloten bij ‘Parkinson-Net’ en ‘Claudicatio-Net’. De praktijk volgt WEL de richtlijnen van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) met betrekking tot deze klachten en is geschoold in de beweegprogramma’s. U kunt onder ‘Certificering’ zien welke certificaten in bezit zijn met betrekking tot de diverse beweegprogramma’s.
Het kan zijn dat sommige zorgverzekeraars in dit geval deelname aan een beweegprogramma wel vergoeden en sommige niet. U kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar en navragen of daar wel of niet sprake van is in geval u Praktijk DeBeweegFysio daarvoor wilt bezoeken.